Ambitne bułeczki

Moje bułki pszenno-żytnie na drożdżach są puszyste, pachnące i bardzo chrupiące. A to dzięki oliwie oraz świeżości ciasta.  Sprawdzą się idealnie jako posiłek przed treningiem lub po treningu.

Domowe bułeczki są idealne z masłem i domowym dżemem lub miodem z serkiem ricotta oraz bananem! Sprawdzą się też jako pyszne, weekendowe śniadanie 😉

Czas pieczenia: 12 – 15 minut
Ilość porcji: 10 bułek o średnicy 10 cm

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • po łyżeczce cukru i soli
  • 1 szklanka ciepłej wody – 250 ml
  • łyżka oliwy z oliwek do ciasta + około 20 ml oliwy
  • sezam, mak lub słonecznik do posypania

Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieść w wysokim naczyniu. Wymieszaj i przykryj na kilka minut ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Dla tak przygotowanego zaczynu wybierz ciepłe i nieprzewiewne miejsce. Warto wcześniej nagrzać lekko piekarnik do temperatury nie wyższej niż 40 stopni. W takich warunkach zaczyn bardzo szybko zacznie pracować. Tak samo postępuj w przypadku świeżych drożdży. 

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, olej oraz „pracujące” drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj kilak minut.

Nagrzej piekarnik na 250 stopni. Ciasto podziel na 10 równych kawałków. Wyrób każdy na kulkę. Na miseczkę wylej 20 ml oliwy i namocz w niej palce dłoni. Każdą porcję ciasta weź w dłonie, aby pokryć przyszłą bułeczkę w całości oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki wyrosną dwukrotnie. Posyp każdą sezamem, makiem lub słonecznikiem i umieść blachę w piekarniku na 12 – 15 minut.

Smacznego! Jeśli podoba Wam się przepis zostaw komentarz. Kto ma ochotę na chleb z własnego piekarnika?

Przedstawiam Wam dwa rodzaje bułek. Jedne bułeczki są pszenno-żytnie i ja je preferuję. Drugie są pszenne bez dodatku mąki żytniej. Jeśli chcesz upiec bułeczki pszenne, zastąp mąkę żytnią w całości pszenną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *